Jesteś tutaj:

Główna treść strony

Szkoła Promująca Zdrowie


SzkołaPromującaZdrowie


SZKOŁA PODSTAWOWA NR 7 - PROMUJĄCA ZDROWIE

14 lipca 2011r. w Kuratorium Oświaty w Warszawie odbyło się spotkanie Zespołu Wspierającego Wojewódzką Sieć Szkół Promujących Zdrowie, na którym to włączono Szkołę Podstawową nr 7 im. VII Obwodu „Obroża” AK do Sieci Szkół Promujących Zdrowie. Tym samym ukoronowano wysiłki wszystkich pracowników szkoły, uczniów oraz rodziców, którzy działali na rzecz Szkoły Promującej Zdrowie.


Logo naszej szkoły - projekt wykonany przez Karolinę Lewandowską z klasy 6a, wyłoniony w wyniku konkursu



Koncepcja SzPZ


Pragniemy, aby nasza szkoła była:


  • miejscem, w którym ludzie żyją, uczą się, pracują, bawią się,
  • miejscem, w którym społeczność szkolna podejmuje działania dla poprawy własnego samopoczucia i zdrowia,
  • miejscem, w którym uczniowie uczą się jak zdrowiej i lepiej żyć,
  • miejscem, w którym zachęca się innych ludzi ze swojego otoczenia do podejmowania podobnych decyzji.


Cele:


Głównym celem programu jest stworzenie szkoły zdrowej, bezpiecznej i przyjaznej, zapewniającej wszechstronny rozwój całej społeczności szkolnej i promującej zdrowy styl życia, poprzez szerzenie oświaty zdrowotnej i podejmowanie działań dla zdrowia.



Informacje na temat całorocznej działalności szkoły na rzecz programu Szkoła Promująca Zdrowie w roku szkolnym 2016/2017:





PREZENTACJA DZIAŁAŃ SP7 W RAMACH SZKOŁY PROMUJĄCEJ ZDROWIE

7 czerwca 2017 r. w Szkole Podstawowej nr 7 odbyła się prezentacja działań szkoły w ramach Szkoły Promującej Zdrowie. Wśród zaproszonych gości znaleźli się m.in.:

Pan Piotr Zadrożny - Z-ca Prezydenta Miasta Legionowo
Pani Roksana Kalinowska - Przedstawiciel Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Legionowie
Pani Marzena Laskus - wojewódzki kordynator Szkoły Promującej Zdrowie z Kuratorium Oświaty w Warszawie
Pani Agnieszka Barzycka - Przewodnicząca Rady Rodziców SP7 w Legionowie
Pan dyrektor Mariusz Borkowski oraz Pani Wicedyrektor Beata Sitak.
Nie zabrakło także nauczycieli i reprezentantów społeczności uczniów miasta Legionowo.

W pierwszej części w formie prezentacji p. Anna Ciok - koordynator Szkoły Promującej Zdrowie i Przewodnicząca Zespołu ds. Promocji Zdrowia przedstawiła wyniki autoewaluacji w 4 standardach Szkoły Promującej Zdrowie oraz mocne strony szkoły, efekty prowadzonych działań i plan działań naprawczych w obszarach wymagających szczególnej uwagi (problemów priorytetowych). O oprawę artystyczną imprezy zadbał chór uczniów szkoły pod kierunkiem p. Natalii Awksietijuk, który umilał nam czas zdrowymi piosenkami.
W czasie gali odbywały się także warsztaty kulinarne prowadzone pod kierunkiem Pani Moniki Woźniak, w których wzięli udział rodzice i uczniowie oddziałów 2g i 3h. Na zakończenie odbyła się najsmaczniejsza część - degustacja przygotowanych zdrowych przekąsek.

Bardzo serdecznie dziękujemy wszystkim nauczycielom i uczniom legionowskich szkół za możliwość wymiany doświadczeń i obecność w czasie dzisiejszej prezentacji oraz wszystkim pracownikom SP7, którzy wspomogli organizację dzisiejszej imprezy.

Serdecznie podziękowania dla Rodziców i uczniów oddziałów 2g i 3h - za zaangażowanie w życie szkoły i udział w warsztatach kulinarnych.

PREZENTACJA



Autor notatki: Monika Stasiuk
Autor zdjęć: Katarzyna Stępniewska



SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE

Nasza szkoła promuje zdrowie w różny sposób, odbywają się kiermasze zdrowej żywności, tematyczne lekcje, warsztaty kulinarne. Uczniowie klas szóstych na zajęciach komputerowych postanowili promować zdrowie poprzez układanie historyjek w programie storybird.com.





















Autor notatki: p. Magdalena Kowalewska



WARSZTATY KULINARNE

Zdrowo, kolorowo, podwieczorkowo




Autor notatki: p. Monika Woźniak



WARSZTATY KULINARNE „ZDROWE ODŻYWIANIE”

26 kwietnia odbyły się drugie warsztaty kulinarne „Zdrowe odżywianie”. Udział wzięli uczniowie klas: 1a, 2b oraz 3h wraz z rodzicami, babciami i ciociami. Tym razem uczestnicy przygotowali zdrowe pierogi - według własnego pomysłu. Najczęściej pojawiały się pierogi ruskie, ale były też z serem na słodko, z owocami, mięsem, kapustą i pieczarkami oraz wiele innych, bardzo zdrowych i pomysłowych.

Do kulinarnej przygody czynnie dołączyła pani wicedyrektor Beata Sitak, pani Agnieszka Barzycka - przedstawiciel Rady Rodziców, pani Roksana Kalinowska - przedstawiciel Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej, pani Anna Ciok, pani Elżbieta Piechnat - wych. kl.1a, pani Jolanta Karwowska - wych. kl.2b, pani Katarzyna Stępniewska - nasz fotograf, pani Agnieszka Milan oraz pani Agnieszka Futrak z rodziną.

Nasze warsztaty umilił poczęstunek przygotowany przez Restaurację CARSKA, a serwował go przedstawiciel, pan Arkadiusz Wydra.

Nie zabrakło również zadań skierowanych tylko do „Małych kucharzy”.
Na zakończenie uczestnicy otrzymali słodki, ale zdrowy poczęstunek i Certyfikat ukończenia warsztatów.

Nasi Patroni to:
- Urząd Miasta Legionowo,
- Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna,
- Rada Rodziców przy SP 7
- Restauracja Carska
- Starostwo Powiatowe

Spotkanie poprowadziła pani Monika Woźniak, wych. kl. 3h.

Zapraszamy na następne warsztaty, które odbędą się już w maju.

Dziękujemy wszystkim dotychczasowym i przyszłym uczestnikom za włączenie się w ten projekt.



Autorzy notatki: p. Monika Woźniak, p. Katarzyna Stępniewska



WARSZTATY KULINARNE W SP7

29 marca odbyły się w naszej szkole pierwsze warsztaty kulinarne z cyklu „Zdrowe Odżywianie”. To autorski projekt dwóch nauczycielek Pani Moniki Woźniak i Pani Anny Ciok.

Warsztaty były świetną zabawą zarówno dla dzieci jak i towarzyszących im Rodziców i Dziadków. Było bardzo smacznie i kolorowo a przede wszystkim zdrowo

Honorowym Patronatem nasze Warsztaty objęli:
  • Prezydent Miasta Legionowo
  • Powiatowa Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna. Pani Roksana Kalinowska przybliżyła Nam nową Piramidę Żywieniową
  • Rada Rodziców
  • Restauracja Carska - którą reprezentował Pan Arkadiusz Wydra

Czekamy czym Nas zaskoczą pomysłodawczynie projektu podczas kolejnych Warsztatów.





ZDROWY PODWIECZOREK W KLASIE 3H

W trosce o zdrowie na ferie i nie tylko, uczniowie klasy 3h w dniu 10.02.2017r. przygotowali smaczne, zdrowe, ciekawe i kolorowe kanapki na podwieczorek. Niektórzy nie mogli doczekać się momentu konsumpcji i podjadali w międzyczasie. Ale spokojnie. Nie zabrakło im składników. Czy smakowało? Zajrzyjcie do galerii. Tam jest odpowiedź. Ciekawe, kto zdobyłby główną nagrodę w konkursie kulinarnym?



Autor notatki: p. Monika Woźniak



ZAJĘCIA POZALEKCYJNE "ŻYJ ZDROWO I AKTYWNIE"

Uczennice oddziału 6A chętnie uczestniczą w zajęciach pozalekcyjnych „Żyj zdrowo i aktywnie”, które prowadzi p. Elwira Wojda.
Dzięki uczestnictwu w tych zajęciach uczennice zdają sobie sprawę z tego, że jedynie dobór odpowiedniej diety i aktywność fizyczna uchronią je przed otyłością.
Dziewczynki wiedzą co to jest zdrowy styl życia i rozumieją znaczenie prowadzenia takiego życia; potrafią zaplanować swój dzień zgodnie z zasadami zdrowego życia; potrafią ułożyć prawidłowy dzienny jadłospis; znają nową piramidę żywieniową.
Na zajęciach samodzielnie sporządzały zdrowe przekąski (wyśmienite sałatki).



Oto jeden z przepisów na smaczną i zdrową sałatkę makaronową, którą na zajęciach wykonała Kinga - uczennica oddz. 6A.
Składniki:
20 dkg makaronu świderki,
20 dkg wędzonki (wędzony filet kurczaka, indyka lub szynka),
20 dkg pomidorów koktajlowych,
1 papryka
1 średni ogórek
pęczek rzodkiewek,
sos: 200 ml jogurtu naturalnego, łyżka musztardy, łyżka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku.

Zagotować 2 litry wody z dodatkiem soli. Do gotującej się wody wrzucać stopniowo makaron świderki, nie przerywając wrzenia. Ugotować makaron al dente (8-10 min - informacja na opakowaniu makaronu) i przelać zimną wodą, odcedzić. Warzywa pokroić w plasterki, a wędzonkę w paski. Wszystkie składniki umieścić w salaterce i wymieszać. Przygotować sos - jogurt naturalny wymieszać z musztardą, doprawić odrobiną soli, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszać i dodać do przygotowanej sałatki. Smacznego!


Autor notatki: p. Elwira Wojda



SAŁATKI I SURÓWKI W KLASIE 2F

W czwartek, 27 października uczniowie klasy 2f przygotowywali pyszne sałatki i surówki. Każdy samodzielnie zdecydował, jaką sałatkę zrobi i zaprezentuje innym.



Autor notatki: p. Ewa Sadecka